Advies

,

Lees hieronder het advies dat de JAC heeft uitgebracht over de voorgenomen bezuinigingen bij stichting De Baat. Of klik hier.

Geachte leden van het College,

De JAC wil graag advies uitbrengen over of het wenselijk is dat door de bezuinigingen het accomodatiegebonden jongerenwerk wordt afgestoten. Feit is dat stichting De Baat moet bezuinigen, de vraag is waarop. Wij waarderen de ijver waarmee de verschillende opties zijn onderzocht en willen jullie graag laten delen in onze visie. De JAC adviseert:

De bezuiniging van stichting De Baat subsidie 2012 ad 5% niet te realiseren middels het afstoten van het accommodatiegebonden jongerenwerk in Jongerencentrum de Fabriek.

 

Een aantal gedachten en vragen die aan de basis liggen van dit advies:

–       De JAC is vóór het accommodatie gebonden jongerenwerk. Veel jongeren hebben er behoefte aan zich ook op een andere plek dan in hun ouderlijk huis, thuis te voelen. Voor sommigen is De Fabriek zelfs de enige plek waar ze even zichzelf kunnen zijn. Deze doelgroep wordt door de bezuinigingen getroffen en dat acht de JAC zeer onwenselijk. De JAC is van mening dat de gevolgen van het ‘nergens thuis kunnen voelen’ ongetwijfeld zullen worden vertaald in andere kosten voor de maatschappij.

–       De JAC vraagt zich af waarom de zogenaamde ‘kaasschaafmethode’ (de bezuinigingen worden toegepast op alle werkvelden en gaan niet ten koste van één doelgroep) niet kan worden toegepast? Is er onderzoek gedaan naar welke gevolgen deze methode heeft? Waarom staat hierover niets in het voorstel?

–       De JAC vraagt zich af of de diensten van stichting De Baat niet anders ingericht kunnen worden zodat er op een andere manier bezuinigd kan worden. Nu wordt namelijk gesteld dat wanneer er bezuinigd wordt op één van de andere doelgroepen dan het jongerenwerk, alle werkzaamheden voor die groep dan zullen verdwijnen. Misschien hoeft dit niet het geval te zijn als de werkzaamheden anders ingericht worden?

–       De Visie Jongerenwerk is terzijde geschoven en daarom acht de JAC het zeer onwenselijk een dergelijke ingrijpende beslissing te nemen die grote gevolgen heeft voor de inrichting van het jongerenwerk. Pas wanneer in de visie Jongerenwerk duidelijk is hoe het jongerenwerk ingericht moet worden, kan besloten worden al dan niet het accomodatiegebonden jongerenwerk af te stoten uit bezuinigingsoverwegingen.

De JAC onderschrijft het belang van het werk dat Stichting De Baat doet voor andere kwetsbare groepen in de samenleving. Het is niet zo dat de JAC slechts tegen dit voorstel is omdat sec het belang van jongeren in het geding komt. Wij zijn er echter van overtuigd dat deze beslissing te overhaast genomen wordt en dat nog te veel vragen onbeantwoord zijn gebleven.

Tenslotte vraagt de JAC zich af of het voorstel niet tegenstrijdig klinkt? Enerzijds wordt gezegd dat ‘het idee van jongerenwerk (…) op een vaste plek in Mijdrecht wordt losgelaten (…)’[1] en anderzijds wordt er voorgesteld er zorg voor te dragen ‘dat de accommodatie De Fabriek in overleg met een eventuele huurder beschikbaar blijft voor het jongerenwerk’[2].

Graag vraagt de JAC u om een inhoudelijke reactie op dit advies. Uiteraard is zij bereid tot verdere toelichting indien nodig.

Namens de Jongeren Advies Commissie,

Wouter Kroese                                                                                             Richard Reurings

Voorzitter                                                                                                      Secretaris


[1] Pagina 5 van het raadsvoorstel met als onderwerp ‘Bezuinigingen De Baat en voortgang De Fabriek’

[2] Pagina 1 van het raadsvoorstel met als onderwerp ‘Bezuinigingen De Baat en voortgang De Fabriek’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.