De Zijkamer

,

Vanavond is er een nieuwe raadsvergadering en dus ook weer een nieuwe Zijkamer. Vanavond met het thema ‘Uitgaan voor jongeren in De Ronde Venen’. In kader van dit thema is de JAC gevraagd een stukje te schrijven voor op de site van De Zijkamer. Hieronder kun je onze bijdrage lezen.

Uitgaan voor jongeren in De Ronde Venen

Uitgaan is en blijft een van de speerpunten binnen de Jongeren Advies Commissie (JAC). Zeker omdat dit nog steeds niet goed geregeld is in onze gemeente. In het verleden heeft de JAC meerdere adviezen over dit onderwerp uitgebracht. Met de vestiging van La Paix in JC Allround leek er een tijdelijke oplossing te ontstaan. Echter de behoefte aan een ‘grote’ discotheek bleef.

Inmiddels is er weer veel veranderd. La Paix is er niet meer, JC Allround is omgedoopt tot De Fabriek maar sluit wellicht binnenkort ook zijn deuren. Uitgaan voor jongeren in De Ronde Venen blijft nu dus beperkt tot het bezoeken van een van de kroegen of verenigingen in onze gemeente. Gelukkig kent onze gemeente wel veel lokale initiatieven om evenementen te organiseren, denk maar aan Vogelvrij, het AJOC Festival of laatst de EK tent. Maar dit voorziet niet in de behoefte aan een vaste uitgaansplek.

Ieder jaar bezoekt de JAC het Veenlanden College om met de jongeren daar in discussie te raken. Uitgaan is natuurlijk een belangrijk onderwerp. Waar is de Ronde Veense jeugd in het weekend te vinden? Ze lijken massaal de gemeente uit te trekken. Amsterdam of Utrecht is heel normaal voor de jeugd, terwijl hun ouders graag zien dat ze wat dichter bij huis blijven. Echter, daar zijn geen voorzieningen voor.
De jeugd lijkt hun wegen dus wel te vinden naar de plekken die wél iets te bieden hebben. Maar moet er dan nog wel iets gebeuren op het gebied van uitgaan in De Ronde Venen?  De behoefte voor een grote discotheek in onze gemeente lijkt minder te worden. Veel jongeren hebben hun vraagtekens of een discotheek hier wel een succes zou kunnen worden. (Wellicht door het grote eisenpakket dat de gemeente stelt?). De jongeren, die hun wegen inmiddels buiten onze gemeente gevonden hebben, vinden het wel prima, zij zien liever dat er wat gebeurt aan de bereikbaarheid van die plekken. Het OV is er de laatste jaren niet bepaald beter op geworden. Zeker om weer (veilig) terug naar huis te komen kan een flinke uitdaging zijn.

Welke rol speelt De Fabriek in dit verhaal? Veel jongeren die we gesproken hebben op het VLC kennen De Fabriek (of voormalig Allround) wel en zijn er wel eens geweest. Veel kennen het vooral van de tienerdisco’s of het jongerenwerk. Nu geven ze aan er maar zeer sporadisch te komen, maar er gebeurt ook niet zoveel. Veel jongeren geven wel aan blij te zijn dat ze in hun vroege tienerjaren naar de tienerdisco’s konden en ze zouden het dan ook jammer vinden voor de tieners van nu als zo’n plek verloren gaat door bezuinigingen. 

De JAC is erg benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp. We gaan graag met jullie in gesprek tijdens de Zijkamer van 28 juni. Of natuurlijk een andere keer!

Meer te weten komen over de JAC? Bezoek onze website eens: www.jac-derondevenen.nl, check onze twitter @JAC_DRV of zoek ons op facebook.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.