Week van Respect – Dag 1: Eenzaamheid

,

Tijdens de Week van Respect, die plaatsvindt tussen 9 en 15 november, plaatsen wij iedere werkdag een artikel gerelateerd aan dit onderwerp. Een lid vertelt, aan de hand van een thema, over zijn/haar ervaringen met respect. Vandaag is dat Thomas Out, die vertelt over eenzaamheid.

Een thema dat naar voren kwam toen wij het in de vergadering hadden over de Week van Respect, was eenzaamheid. Zeker nu we tijdens de coronacrisis van tijd tot tijd lockdowns worden afgekondigd, zorgt dit ervoor dat we onze sociale contacten minder snel buiten de deur vinden. Het ‘eenzaamheidsvirus’ waar koning Willem-Alexander het over had, grijpt om zich heen wanneer we het coronavirus proberen in te dammen. Dat eenzaamheid in elke leeftijdsgroep van de samenleving speelt is geen geheim, maar over eenzaamheid bij jongeren blijft een taboe waar een stuk minder over wordt gepraat.

Zelf maak ik dit ook mee. Om te voorkomen dat ik besmet raak, laat staan anderen te besmetten, sla ik een ontmoeting met bekenden vaker toch even over. De online zoom-borrels die afgelopen lente zo populair waren, worden nu wat minder georganiseerd nadat we afgelopen zomer toch wat meer teruggingen naar ‘het oude normaal’. Langzaam wende ik hier steeds meer aan, of keek ik zelfs raar op als iemand een activiteit voorstelde. Het is moeilijk om de sleur te doorbreken, of dit bij anderen aan te kaarten.

In de gemeente De Ronde Venen ligt eenzaamheid onder jongeren misschien wel nog sneller op de loer. Als landelijke gemeente zijn er naast de horeca niet veel meer soorten faciliteiten waar jongeren samen kunnen komen en anderhalve meter afstand kan worden gehouden. En om onnodige verplaatsing van mensen te voorkomen, wordt afgeraden om hiervoor naar de stad te reizen. Voordeel van De Ronde Venen is dat de gemeente een groot buitengebied heeft, waar je in alle rust kan genieten van de natuur die deze omgeving rijk is. Maar voor het bestrijden van eenzaamheid moet je natuurlijk niet met een hele groep tegelijk naar buiten gaan.

Toch denk ik dat niemand helemaal alleen is, ook al  kan iemand zich soms wel zo voelen. Er zijn de afgelopen periode heel veel initiatieven gestart om mensen met elkaar te verbinden. Van nieuwe vormen van contact tot geniale apps om de pandemie mee door te komen. Misschien kan technologie niet voorkomen dat we ons soms alleen voelen, het kan zeker meehelpen aan een oplossing voor dit probleem. Veder zijn er online veel initiatieven om eenzaamheid te bestrijden onder jongeren, zoals facebook groepen om nieuwe vrienden of gezelschap te zoeken. Dit soort ideeën om tijdens corona dichter bij elkaar te komen, zijn naar mijn mening een van de mooiere acties om toch de moed erin te houden.

 

Bron foto: https://unsplash.com/photos/Pv5WeEyxMWU 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.