‘Ons advies voor nieuwe leden? Wees jezelf en durf je mening te geven!’

,

Sinds september 2020 zijn Niels van Nobelen en Melda Ozogul lid van de Jongerenadviescommissie. Ondanks dat bijna alles voor hen tot nu toe online heeft plaatsgevonden, hebben zij wel al volledig kunnen meedraaien als lid. Ze hebben zo bijvoorbeeld verschillende bijeenkomsten bijgewoond en bijgedragen aan het schrijven van adviezen. Maar hoe hebben zij deze periode zelf ervaren? En waarom wilde zij graag bij de JAC? Om hier achter te komen hebben zij een interview gehouden met lid en voorzitter Vera.

De sollicitatie

“Mijn motivatie om bij het JAC te gaan solliciteren was om de praktische kant van besluitvorming te ervaren. Ik wilde graag meer weten over hoe beleid gevormd wordt en wordt uitgevoerd in onze gemeente.”, begint Niels het interview. “Zelf studeer ik Politicologie aan de Vrije Universiteit en hier leer ik meer over de theoretische kant van besluitvorming. De JAC is daarom een goede aanvulling op mijn studie en daarnaast vind ik het leuk om mee te discussiëren over zaken die jongeren in de gemeente aangaan.” Melda heeft om een andere reden gesolliciteerd bij de JAC: “Ik wil graag de stem van de jongeren willen versterken. Ik heb namelijk het idee dat de jongeren in de Ronde Venen niet zo veel inbreng hebben op aspecten die juist de jongeren in ons gemeente aan gaan. De JAC is daarom de perfecte commissie om je bij aan te sluiten om je stem te laten horen en een verandering te brengen voor de jongeren in de Ronde Venen.”

 

Wat waren jullie verwachtingen over de JAC? Niels: “Zelf had ik niet veel verwachtingen over hoe alles binnen de JAC zou gaan verlopen. Ik verwachtte dat er soms heftige discussies zouden gaan plaatsvinden over verschillende onderwerpen. Voor ik ging solliciteren verwachtte ik daarom redelijk wat competitie tussen leden. Maar als snel kwam ik erachter dat het gezamenlijk doel voorop staat en dat is de mening van jongeren verkondigen.” Ook Melda had van te voren nog geen vaststaand idee over de JAC: “Persoonlijk had ik nog nooit van de JAC gehoord dus ik kon mij er ook niet heel veel bij voorstellen. Maar toen ik wat meer informatie had gewonnen leek het mij een erg interessante commissie om deel uit te maken. Wat ik vooral niet had verwacht was dat we zo vaak uitgenodigd zou worden voor vergaderingen van verschillende instanties. Het geeft veel voldoening om te weten dat we zo serieus genomen worden en dat niet alle werk voor niets wordt gedaan.”

De ervaring

En hoe bevalt het om nu een halfjaar lid te zijn van de JAC? “Het bevalt me tot nu zeer goed,” zegt Niels. “Ik vind het leuk om te mengen in het debat en adviezen te schrijven over zaken die jongeren aangaan. Tijdens vergaderingen van onze leden zelf is er altijd een goede sfeer. Iedereen gaat respectvol met elkaar om en we waarderen iedereens inbreng op een vergadering. Ik vind dit zelf erg belangrijk want des te meer perspectieven er zijn, hoe beter je een advies kan opstellen. Ook Melda is blij met de ledenvergaderingen: “Tot nu toe vind ik het heel erg leerzaam en interessant. De vergaderingen zijn heel leuk om mee te maken doordat er niet alleen maar over 1 onderwerp gesproken, maar echt over meerdere. Dit creëert veel dynamiek tijdens de vergaderingen. Ook is het heel fijn dat je ook echt betrokken wordt tijdens de vergaderingen en dat er expliciet naar jouw mening wordt gevraagd. Het is dus niet het geval dat altijd dezelfde mensen aan het woord zijn en jij je verhaal niet kwijt kan.”

“Naast elke maand vergaderen met de JAC zelf, ben ik aanwezig geweest bij meerdere vergaderingen die het beleid binnen de Ronde Venen betroffen.” gaat Niels verder: “Zo ben ik de laatste maanden aanwezig geweest bij een vergadering over inwonersparticipatie, recreatieverblijf en over de week van respect. Al deze vergaderingen vond ik zeer leerzaam en interessant om bij te wonen, daarnaast vind ik het belangrijk om de visie van onze Commissie te verkondigen.” “En meestal krijg je ook een taak na de ledenvergaderingen die af moet zijn voor de volgende vergadering. Zo ben je niet alleen maar aan het vergaderen, maar wordt er ook een input naast de vergaderingen van je verwacht. Dit zorgt ervoor dat je een actieve lid bent en dus meer uit de vergaderingen kunt halen.” vult Melda aan. “Daarnaast leer je jezelf ook kennen. Je leert dingen vanuit een ander perspectief bekijken en leert een tussenweg te vinden voor bepaalde situaties. Al met al ben ik erg tevreden met mijn ervaring als commissielid bij de JAC!”

Advies van de adviescommissie

Ons advies voor nieuwe leden?
“Wees jezelf en durf je mening te geven. Als we vergaderen dan wordt inbreng altijd gewaardeerd en discussiëren over onderwerpen maakt onze gezamenlijke visie sterker. Wij zitten hier namens jongeren in onze gemeente en willen dat onze stem gehoord wordt. Om dit te bereiken hebben we jouw stem ook nodig tijdens het vergaderen, dus durf je mening te verkondigen!”

Ben jij nu ook enthousiast geworden om je in te zetten voor jongeren in onze gemeente en zou je graag je steentje bij willen dragen aan de JAC? Stuur ons dan je motivatie via jac@derondevenen.nl. Ook voor vragen kun je ons altijd bereiken, zelfs via een DM op Instagram of privebericht op Facebook

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.