Week van Respect – Dag 3: COVID-19

,

Tijdens de Week van Respect, die plaatsvindt tussen 9 en 15 november, plaatsen wij iedere werkdag een artikel gerelateerd aan dit onderwerp. Een lid vertelt, aan de hand van een thema, over zijn/haar ervaringen met respect. Vandaag is dat Niels van Nobelen, die vertelt over COVID-19.

In maart 2020 werd door premier Rutte de eerste coronamaatregelen bekend gemaakt in Nederland. We gingen in een gedeeltelijke lockdown, waarmee een deel van onze vrijheid werd ingeperkt om het coronavirus te bestrijden. Deze maatregelen hebben veel losgemaakt in ons land en een half jaar later beginnen de discussies opnieuw.  De meeste mensen volgen de voorgeschreven maatregelen op, maar sommigen verzetten zich ook en vinden de maatregelen maar overdreven. De huidige maatregelen hebben er voor gezorgd dat voor- en tegenstanders soms lijnrecht tegenover elkaar staan met conflicten tot gevolg.

De laatste maanden heb ik deze conflicten zelf ook ervaren. Ik werk namelijk in een supermarkt, waar klanten soms niet bereid zijn de verplichte richtlijnen van de winkel na te leven. Van het niet meenemen van een verplicht winkelmandje tot het niet genoeg afstand houden tot anderen. Ik heb het allemaal voorbij zien komen. De laatste maanden ben ik daardoor vaak in discussies terecht gekomen met klanten, die zich niet aan de maatregelen wilden houden. Helaas werd dit mij en de rest van het personeel niet altijd in dank afgenomen. We werden vaak uitgescholden, geïntimideerd en bedreigd, omdat wij simpel ons opgedragen werk deden. Overigens waren er niet alleen conflicten tussen klant en medewerker, maar ook tussen klanten onderling. Klanten gingen elkaar verbaal te lijf, omdat er geen afstand werd gehouden.  In een enkel geval gingen ze elkaar ook fysiek te lijf.

De conflicten en discussies over maatregelen zijn in veel gevallen te ver gegaan en ik voelde me daarom in de week van respect geroepen om hier iets over te schrijven. Zelf ben ik van mening dat iedereen mag denken over de maatregelen wat hij of zij wil, maar er zijn nu eenmaal verplichte regels die iedereen moet naleven. Of het nou leuk is of niet. Je kunt zelf misschien de regels onzin vinden of niet bang zijn voor het virus, maar dit betekent niet dat anderen hier hetzelfde in staan. Sommige mensen zijn namelijk bang voor hun eigen gezondheid of die van een dierbare. Dus als je de maatregelen zelf niet zo heel serieus neemt, toon dan ieder geval wel respect voor degene die ze wel willen naleven. Deze tijd is voor iedereen vervelend of moeilijk, maar respectvol met elkaar omgaan is het minste wat we kunnen doen.

 

Bron foto: https://unsplash.com/photos/Z9arfr0f248

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.