Week van Respect – Dag 4: Geaardheid

,

Tijdens de Week van Respect, die plaatsvindt tussen 9 en 15 november, plaatsen wij iedere werkdag een artikel gerelateerd aan dit onderwerp. Een lid vertelt, aan de hand van een thema, over zijn/haar ervaringen met respect. Vandaag is dat Vera Verweij, die vertelt over geaardheid.

Om als hetero* she/her een artikel te schrijven over geaardheid*, voelt een beetje gek. Ik weet niet hoe het is niet bij de ‘mainstream’ geaardheid/seksuele voorkeur* te horen. Ik vind dan ook niet dat ik voor deze groep mensen kan spreken wat betreft respect. Omdat ik ook geen aannames wil doen of dingen wil invullen, heb ik gekozen voor een andere insteek. In een redelijk korte periode zijn er grote stappen gemaakt wat betreft het legitimeren van meerdere geaardheden, seksuele voorkeuren en hun uitingen. Op 1 april 2001 werd zo het homohuwelijk gelegaliseerd en afgelopen juli werd meegedeeld dat er vanaf 2025 er geen sekse* meer op je ID of paspoort komt te staan. Ondanks dat een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking hier positief op reageert en mee instemt, is er ook een groep die hier minder of geen begrip voor heeft. Een vaak gehoord argument is dan ook ‘dat het vroeger ook niet zo was’, het niet past binnen religieuze kaders of dat mensen het maar ‘raar’ vinden. Dit korte artikel zal daarom gaan over hoe onbegrip en respect voor andere geaardheid en seksuele voorkeur samen kunnen gaan, ondanks dat dit misschien niet altijd zo lijkt.

In mijn eigen omgeving zijn het vaak jongens/mannen die zich niet prettig voelen met het bespreken van andere seksuele voorkeur dan hetero en geaardheid anders dan cisgender*. Zij vinden het een beetje gek, vinden het ‘niet horen’ of weten misschien niet veel over welke geaardheden er zijn en weten daarom niet goed waar het over gaat. Deze gevoelens of gedachten mogen er wat mij betreft zijn. Ik denk namelijk niet dat mensen met een andere geaardheid of seksuele voorkeur dan hetero en cisgender, deze groep ook geheel begrijpt. Respect draait ook niet om elkaar begrijpen en het altijd met elkaar eens zijn. Juist iemand in zijn waarde laten als je anders denkt over iets, vergt respect.

Wanneer mensen daarom gaan handelen naar hun onbegrip door bijvoorbeeld iemand uit te schelden, te pesten of lichamelijk iets aan te doen, ben je niet respectvol naar diegene. Focus je daarom niet alleen op iemand begrijpen, maar voornamelijk op het zien van de eigen waarde van een persoon. Op deze manier zet je eventuele bestaande verschillen opzij, om bijvoorbeeld een gesprek te hebben over iets dat jullie allebei gemeen hebben. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een hobby, favoriet eten of iets simpels als het allebei mens zijn!

Deze respectvolle manier van met elkaar omgaan kan je natuurlijk ook op een grotere schaal toepassen: hoe zie jij dit voor je in bijvoorbeeld onze gemeente?

*= uitleg over de begrippen kan je in het kader vinden.

Bron foto: https://unsplash.com/photos/68y-oRxeY_Y

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.